God nok. Og vel så det.

Da Eivind Røynestad skulle opp til fagprøven som skipselektriker, sviktet sjøltilliten ham på oppløpssiden. Han strøk på teorien. Tre måneder seinere, strøk han igjen. Ikke god nok. Finito. To år som lærling rett i dass. Maks uflaks og ut i det store intet som jobbsøker via NAV.

– Det var tungt, medgir Eivind.

– Jeg var så gira, så optimistisk. Etter to år som lærling i Gulf Offshore, visste jeg at jeg kunne sakene. Det var bare denne ene og siste prøven. Teoridelen. Og så flipper jeg ut på det viset. Selvbildet sank som småstein i vannet. Heldigvis ble jeg hanket inn av NAV på jobbsøkerkurs i Flekkefjord. Jeg var en av de yngste. Det gikk i CV-skriving, hvordan opptre i intervjusammenheng, generell folkeskikk. Jeg hadde i alle fall noe å ta meg til. Men jeg var langt nede.

 Så kom telefonen i en lunsjpause, fra Pøbelprosjektet. Om han kunne stille på audition for opptak. Det ble et vendepunkt for Eivind. 

– Jeg var veldig forutinntatt. Bare ordet pøbel tilsa at dette umulig kunne være noen plass for meg. Nå hadde jeg riktignok gått på en smell og havnet litt utenfor sporet, men pøbel? Aldri. Jeg var ikke noen pøbel, jeg var alt annet. Men jeg stålsatte meg og møtte opp til det de kalte for audition. Det ble en god samtale, der jeg blant annet ble spurt om hva jeg ville bli. Jeg satte opp mine tre drømmejobber, med elektriker øverst på listen, dernest musikk og det å hjelpe folk. Førstevalget fordi jeg ønsket å bli ferdig med fagbrevet, de andre fordi det ligger til familien. Og så var jeg inne. I pøbelprosjektet. Du slette tid tenkte jeg, nå begynner du virkelig fra bånn. Men i pøbelprosjektet kunne de love meg at de skulle klare å få meg ut i en av de jobbene jeg hadde satt på lista. Det hørtes ut som et drømmescenario. Stlig da at det ikke bare var tomme løfter.

 Pøbel betyr kort og godt folkelig.

En pøbel er verken verre eller bedre enn andre folk. En pøbel er som folk flest, med alt det som ligger i det å være mennske, på godt og vondt. Vi stiller alle med våre styrker og svakheter. Og så hender det da, at det ene overskygger det andre. Du mister balansen i livet ditt og kommer deg liksom ikke helt oppå igjen. Det kan gi seg mange forskjellige utslag. At du mister troen på deg selv og egne ferdigheter, er kanskje noe av verste. Du går inn i en tilstand der ingen ting betyr noe lenger. Har du ingen rundt deg da, er det lett å havne inn i en negativ spiral som det kan være vanskelig å komme seg ut av. 

– Du er god nok, var en av de første tingene jeg ble innprentet på Pøbelprosjektet, sier Eivind ettertenksomt. – Ja, og så det å komme på tiden da. Her måtte man bare se å innrette seg etter reglene, ellers så bar det rett ut.

– Nå hadde riktignok mor alltid sagt til meg at jeg var best, men dette var noe annet. Det var ikke mor som sa det til meg nå, det var andre voksne, andre ungdommer. Plutselig var det folk som sto opp og fortalte sine historier, så ærlig og rett fram at det grep meg skikkelig. Og dette var folk som hadde vært ute en vinternatt før, bare så det er sagt. Du lærer litt om det å være menneske ved å være sammen med sånne folk. Og du lærer å komme deg oppå igjen, fordi utgangspunktet er så likt. Fordi du er sammen om det, gjennom prat, oppgaveløsninger, ulike turer og inspirerende bedriftsbesøk. Du bygger deg selv opp gjennom andre. Og da er det ikke det spor rart at de fleste som går ut av Pøbelprosjektet blir venner for resten av livet.

Førstevalget i boks.

Grunnkurs boring og brønn hos Nortrain.

Pøbelprosjektet har et nært samarbeid med en rekke bedrifter og utdanningsinstitusjoner rundt om i landet. Gjennom såkalte fadderordninger, tar de imot elever fra Pøbelprosjektet og gir dem muligheten til å få vise hva de er gode for. Og det med særdeles vellykkede resultater. Brorparten av dem får fast jobb. 

En av de nyeste samarbeidspartnerne er Nortrain, landets største senter for utdanning innen petroleumsteknologi og relaterte fag.

– Da vi fikk forespørselen fra Pøbelprosjektet, var vi overhode ikke i tvil, sier daglig leder Jens Olav Flobak i Nortrain. – Dette var noe vi hadde lyst til å være med på. Og med det stilte vi en gratisplass til rådighet for Eivind, på grunnkurs i bore- og brønnteknikk. Da kunne han få en ny mulighet til å ta fagbrevet, kanskje komme seg enda noen hakk videre.

Riktignok er det nedgangstider i oljebransjen akkurat nå, men det er forbigående. Etter alle de signalene som vi har fått om pågående og ny aktivitet, ser det ut til at det allerede er i ferd med å snu. I mellomtiden kan det være smart å fylle på med ny faglig ballast, ta de rette kursene og være klar til selskapene igjen begynner å søke etter folk. Og Eivind, han har allerede fått en ny start som det blir utrolig å spennende å følge fremover. Så var han også en mønsterelev, avslutter Flobak.

– Det var en fantastisk følelse å være i gang igjen, sier Eivind stolt.

– Og sånn som jeg ble tatt hånd om, det var bare storveis. Etter oppfriskingskurs i matte, gikk lyset virkelig opp for meg. Det var så mye som lå der fra før av, så mye jeg egentlig kunne. Og da var det slett ikke så vanskelig å gi seg ut i fagterminologiene. Geologi, boring og hele prosessen fra oljedannelse til raffinering. Det var utrolig spennende. Og så fikk jeg etablert hele kursrekken min, som er nødvendig for å komme offshore. Sikkerhetskurs, rigg, travers, VHF og alt det andre. Etter 18 uker gikk jeg opp til 4 interne eksamener og 4 offentlige. Og tenk, jeg var ikke nervøs for at det skulle gå galt en gang. Jeg hadde fått den sjøltilliten jeg trengte. Jeg var god nok. Lærerkreftene ute hos Nortrain var bare helt fantastiske.

Praksisplass hos Weatherford.

To dager etter eksamen var det ordnet praksisplass hos Weatherford, som har vært med på Pøbelprosjektets fadderordning i flere år. 

– Jeg måtte stille til intervju først, sier Eivind.

– Det skulle forresten bare mangle. Men det tok jeg på strak arm. Det er noe jeg er blitt drillet på. Og nå er jeg i full gang da. I praksis, sammen med hyggelige folk på mottaksavdelingen. Storkoser meg, spør og graver, lærer noe nytt hver dag. Folk er hjelpsomme og greie, de husker navnet mitt og gir meg utfordringer. Hver dag drar jeg frem mottoet til Pøbelprosjektet. For nå vet jeg det. Jeg er god nok.

pobel

Om Nortrain

NORTRAIN er landets største senter for utdanning innen petroleumsteknologi og relaterte fag. Gjennom vår egen fagskole og et omfattende kursprogram er vi det selvskrevne valget for alle som drømmer om en karriere offshore.